«Cuando España [era] Republicana… yo fui al movimiento antifascista… Yo vi un mundo distinto, encontré mujeres extraordinarias que accedían a las tribunas en forma fabulosa. Eran muchas y muy importantes, las más importantes de este país […] Empezamos a hacer trabajos con la gente, hacer movimientos comunes, las mujeres en primera fila […] Cuando se trata de espacios de influencias de masas, de cargos de dirección, estamos en la órbita masculina sagrada, el poder, y allí la lucha es feroz. Eso no se modificará si no es por la fuerza de las propias mujeres exigiendo un cambio.»
MEMORIAS DE REBELDÍA
Graciela Sapriza, 1988.
El 2 de maig del 1968 és designada Ministra d’Educació i Cultura i es converteix en la primera dona de l’Uruguai i de tota l’Amèrica Llatina que ocupa un càrrec ministerial. Però hi renuncia un mes després, el 13 de juny, en implantar-se les «Medidas Prontas de Seguridad», que van derivar en el procés cívico-militar que es perllongarà fins al 1985. El 1971, junt amb el seu moviment polític Pregón, participa en la fundació del partit d’esquerres Frente Amplio, del qual és senadora fins al 1993, i presenta projectes de gran contingut social.
A més de l’activitat parlamentària, la seva altra passió és la poesia. Escriu diversos poemaris, en què expressa el seu compromís polític i social amb la realitat que l’envolta. Els seus llibres publicats són Se levanta el sol (1942), Primer Premi del Ministeri d’Instrucció Pública, La tarde prodigiosa (1952), Mayo de ceniza (1956), Canto a la tierra perdida (1959), Réquiem para Miguel (1963), Poemas sin fecha (1967), El libro de los adioses (1968), Poemas del miedo (1971), Tiempo de lobos (1971), Heredarás la tierra (1981) y La fábrica de la locura (1984). La seva obra poètica fou presentada a l’exterior per Pablo Neruda, César Tiempo i Alfonso Reyes. El dia 3 de setembre del 1996, als vuitanta-set anys, mor a Montevideo.